EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

Wat doe je als tiener wanneer je ongevraagd een naaktfilmpje van een klasgenoot krijgt doorgestuurd? Seksueel grensoverschrijdend gedrag staat deze dagen in de spotlights. Voorlichting hierover gaat niet zo vaak over de impact en verantwoordelijkheid van de directe omgeving; de ‘meelopers’ - meestal ligt de focus vooral op daders of slachtoffers. Met de korte film NUDES en het lespakket eromheen focussen we op wat je als meeloper of ongevraagd betrokkene zou kunnen doen.

 

Het idee voor deze film en het lespakket eromheen ontstond in het werkveld: bij jongerenontmoetingsplek @Robert’s in Elburg geven jongeren aan dat er behoefte is om met elkaar te praten over seksualiteit, pornogebruik en sexting. Zeker met de snelle sociale media en de anonimiteit hiervan. Seksualiteit en identiteit liggen dicht bij elkaar. Juist in de pubertijd waar identiteitsvorming plaatsvindt, wil je een gezonde seksuele opvoeding en is het helpend als jongeren daar met elkaar over in gesprek zijn. De film en het lespakket geven aanleiding en haakjes voor dit soort gesprekken.

 

Het hart van NUDES bestaat uit fragmenten van gesprekken die de mentor heeft met individuele leerlingen. Deze scènes vormen de belangrijkste ‘haakjes’ voor het gesprek na afloop van het kijken van de film. Voor het opnemen van deze scènes zijn we een paar weken opgetrokken met een groep tieners: vanuit improvisatieopdrachten hebben we gesprekken met de mentor gefilmd. De beste en ontroerendste momenten van die improvisaties zijn beland in de uiteindelijke montage; zo hebben we ervoor gezorgd dat het hart van de film persoonlijk, naturel en echt overkomt. Hoe absurd de aanleiding van deze gesprekken ook was, de gesprekken zelf komen dichtbij en raken je.

CREDITS

In totaal hebben we bijna zes jaar met zo’n 25 tieners aan de film gewerkt. NUDES is een film van Kees-Jan Mulder, Gerbert Floor en Robert Pruis, naar een idee van Robert Pruis.

 

Regie en scenario:

Kees-Jan Mulder

Director of photography:

Gerbert Floor

Licht:

Thomas Roos

Montage:

Gerrit Jan ten Hove, Kees-Jan Mulder, Gerbert Floor

Geluid, sound design en mixage:

Morten Brogaard

Muziek:

Remco den Hollander

Focus puller:

Maruan Hassan

Colorist:

Koert van der Ploeg

Productie:

Robert Pruis

Met:

Hidde van de Streek, Tirza Berends, Noëlle Lipke, Isabel de Vries, Erva Bayram, Younes el Hassani, Rhodé Alberts, Jedidja Muurling, Annemarie Koopman, Ali Sultan, Nini Huizinga en Olga Zuiderhoek

Motion graphics:

Superbeing

Webdesign:

Jan Willem Beijeman

Eindtitels:

Lucreative

Posterontwerp:

Pankra - Lucas Reinds

 

NUDES is een productie van Stichting Jong Veluwe, PEERFILM en Zout Water, en is tot stand gekomen met steun van de provincie Gelderland, Solcon en CameraNU.nl.

Foto's